Käärme ja ihmisiä

Päivä paistoi käärmeen päähän eräänä helteisenä kesäkuun päivänä sen maatessa sykkyrällä aivan järven partaalla. Vesi tuoksui sieraimiin ja vatsa ilmoitti edellisestä sammakkosaaliista kuluneen jo tovin. Se nosti keltatäpläisen päänsä ja liukui sulavasti järviruovikon sekaan lämpimään rantaveteen. Taitavana ja kestävänä uimarina se suuntasi keskemmälle sinne missä pohjanlumpeen kelluslehdet olivat muodostaneet vihertäviä lauttoja ja nuppuiset kukkavarret ulottuivat jo pintaan asti. Käärme muisti lumpeen vedenalaisten uposlehtien lomassa uivat pikkuahvenet ja suuntasi sinne. Tällä kertaa ahvenet olivat poissa. Sitten sen mieleen palautui ihmisten laiturin takana olevien kaislojen luona uiskentelevat sammakon nutipäät, joita se pienenä käärmeenä napsi suuhunsa. Kenties rauhallisen poukaman suojista nytkin löytäisi suuhunpantavaa, niinpä se nosti päänsä korkealle ja lähti kohti.

Painuin hieman niljaisilta uimaportailta järven syliin ja lähdin kohti vastarantaa. Vesi tuntui… vesi tuntui… niin viileänpehmeältä sametilta iholla ja sama painottomuuden tunne levisi kehoon kuin sukeltaessa. Pidän hieman pitempien matkojen uimisesta. Olin solminut pakettinarua vyötäröni ympärille ja toisen pään kullanväriseen uimarenkaaseeni silta varalta, että saisin suonenvedon tai väsyisin. En ollut koskaan oikeasti tarvinnut sitä, mutta jos tuulinen sää tekee kellumisesta epämiellyttävää, lepuuttelen sen varassa. Kevyt aallokko kuljetti ääniä laiturilta. Paluumatkalla, vielä kaukana rannasta, kuulin miehen, jonka kanssa olin uimaretkellä, huutavan: ”Käärme ui, pois vedestä!” Näin kaukaakin, että ihmiset kömpivät laiturille ja katselivat sieltä järveen. Mies vilkaisi nopeasti suuntaani, arvioi minun olevan tarpeeksi etäällä, ettei halunnut varoituksellaan hermostuttaa.

Lähenin kaikessa rauhassa kohti rantaa pitkin silkinsametinpehmeää vettä, kun kävi minullekin ilmi, että kyse oli rantakäärmeestä. En pidä käärmeistä, mutta ne saavat minun puolestani olla. Myrkkykäärmeihmisiä välttelen.

Published by jaanaauvi

Olen opettaja ja turkulainen kaupunginvaltuutettu. Jaan kanssasi kattauksia elävästä elämästä sanoin ja kuvin, sillä katso: maailma on kaunis!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: