Elämäni kengissä – koronakotoilua osa 2

Vapaapäivän ratoksi aloin siivoilla kaappeja. Kotonani on pieni vaatehuone, jossa säilytän kausivaatteita ja kenkiä. Tämä kuulostaa siltä kuin kaapissa olisivat vain nämä. Oventakainen sekamelska paljasti koko totuuden. Hetkinen, nyt pitää kelata taaksepäin, mitä kaikkea sen lattialle olin varastoinut?

Ensinnäkin, koska viranomaiset ovat kehottaneet kotitalouksia pitämään pientä puhtaan veden varastoa, kynnyksellä nökötti kolme pakkausta kuuden pullon juomavesiä. Sen jälkeen kassillinen sukellusvarusteita, jumppamattoja, pussillinen kesämökiltä tuotuja lakanoita, henkarilta pudonneita vaatteita ja täysiä sekä tyhjiä kenkälaatikoita, joita olin joskus tuonut kotiin. Jonain päivänä pakkaisin kenkiä niihin ja liimaisin päälle valokuvat sisällöstä. Melkein saavuttamattomasta tavoitteesta tulisi tänään totta!

Nakkelin avohyllyiltä kenkiä puhdistettavaksi. Tapasin Riekerin nahkaiset kesäkengät, jotka veivät minut kerran koulutuspäivänä sellaisen kaatosateen keskelle, että päästyäni hotellin aulaan, pyysin saada kertakäyttöiset tohvelit. Kengät kuivuivat yön yli kylpyhuoneen patterilla, mutta nahka ei koskaan palannut entiselleen. Vastaani tulivat Gaborin yli kolmekymmentä vuotta vanhat valkoiset kangasrusetin koristamat avokkaat, jotka valitsin omiin miekanhiojaisiini mustan iltapukuni seuraksi. Peter Kaiserin iki-ihanat nahkaiset mustat avokkaat muistuttivat promootioaktista. Muistan, kuinka kuljimme juhlallisena kulkueena Tampereen Tuomiokirkkoon juhlajumalanpalvelukseen ja muistan myös, kuinka ne painoivat sivusta ja vannoin, että seuraavan kerran pääsisivät jalkaani liikavarvasleikkauksen jälkeen. Asettelin ne laatikkoon pehmeässä kenkäpussissa.

Mustat italialaiset Voltan nahkapohjaiset mokka-avokkaat muistuttivat hikisestä väitöspäivästä. Pukukoodi oli musta ja olin pölvästi vetäissyt jalkaani ihonväriset sukkikset. Mutta kengät olivat hienot. Sitä kenkäkauppaa, josta avokkaat olin ostanut, ei enää ole, eikä mitään muutakaan kauppaa Turun keskustassa kohta.

Kerran jäimme yhdeksäksi tunniksi jumiin Lissabonin lentoasemalle matkalla Madeiralle. Mitäpä nainen voi muuta sellaisessa tilanteessa tehdä kuin shoppailla? Geoxin viinipunamokkanahkaiset ja kultakantaiset varpaista avoimet avokkaat pääsivät laatikkoon mustien tavallisten ballerinojen kanssa.

Yhteen kassiin keräsin kenkiä, joita en ollut pitänyt vuosiin, koska joko liikavarpaani ei sovi niihin enää tai ne painoivat huolellisesta sovittamisesta huolimatta. Yhteen laatikkoon pakkasin sandaalit, joiden takahihna valuu kävellessä. Viimekeväiset ylioppilasjuhlat vietin vetelemällä takahihnoja paikoilleen. En ymmärrä, miksen vain laita niitä kiertoon tai jonnekin? Ne ovat ilmeisesti liian kauniit poispantaviksi. Laatikot loppuivat. Jäljelle jäi kangastennareita, pitkävartisia saappaita, talvilenkkarit, liposkaita, uimakenkiä, avokkaita, urheilusandaaleja ja sandaaleja…

Jalkani ovat vieneet eri paikkoihin ja elämäni kengissä on ollut mielenkiintoinen, mutta ei helppo.

Published by jaanaauvi

Olen opettaja ja turkulainen kaupunginvaltuutettu. Jaan kanssasi kattauksia elävästä elämästä sanoin ja kuvin, sillä katso: maailma on kaunis!

2 thoughts on “Elämäni kengissä – koronakotoilua osa 2

  1. Kenkäpohdintoihin on monen naisen helppo samaistua. Mustien Rieker-kenkien pelastuksena olisi voinut olla täyttää ne sanomalehdellä ja rasvata kosteana ja kuivattaa ne lähellä lämmönlähdettä, mutta ei liian lämpimässä. Kastelin nahkaiset Vagabondo-kävelykenkäni kaatosateessa Lissabonissa litimäriksi, Ainoa käsillä ollut sopina, neutraali rasva oli hotellin kylpyhuoneessa ollut kosteusvoide. Sitä imeytin runsaasti nahkaan, täytin kengät paperitolloilla ja jätin kylpyhuoneeseen kuivumaan. Kengistäni ei arvaisi vetistä kävelyretkeä Lissabonissa.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: